Omikron

de letter omikron

(το γράμμα όμικρον)

De Griekse letter Omicron (Ο, ο) is waarschijnlijk afkomstig van de Fenicische letter ayin, die een oog vertegenwoordigde. De Grieken pasten het Fenicische alfabet aan en gaven de letter Omicron de klank /o/.

In het oude Griekenland werd de letter Omicron gebruikt om het getal 70 weer te geven en werd geassocieerd met het concept van overvloed en overdaad. Het werd in sommige contexten ook gebruikt om de god Apollo te vertegenwoordigen.

De letter Omicron heeft een aanzienlijke impact gehad op de ontwikkeling van de Griekse taal, waar hij wordt gebruikt om de klinker /o/ weer te geven. Het wordt in sommige woorden ook gebruikt om een ​​kleine of verminderde kwaliteit aan te duiden.

De kleine letter Omicron (ο) is ook gebruikt om een ​​breed scala aan symbolen en concepten in de wetenschap en wiskunde weer te geven, waaronder de brekingsindex in de optica, de hoekfrequentie in de golfmechanica en de baan van een planeet.

De letter Omicron heeft ook een aanzienlijke impact gehad op religie en spiritualiteit. In sommige mystieke tradities wordt de letter Omicron geassocieerd met het goddelijke en wordt hij beschouwd als een symbool van spirituele transformatie en verlichting.

Weetje:

De kleine letter Omicron (ο) wordt ook gebruikt om onder andere de brekingsindex in de optica weer te geven.

Het Griekse alfabet:

HoofdletterKleine letterNaamLatijnse letterCode* (HMTL)
Α αAlfaaα
Β βBètabβ
ΓγGammagγ
ΔδDeltadδ
ΕεEpsilone of eeε
ΖζZètazζ
ΗηÈtae of iη
ΘθThètathθ
ΙιJotai of jι
ΚκKappakκ
ΛλLambdalλ
ΜμMumμ
ΝνNunν
ΞξKsiksξ
ΟοOmikronoο
ΠπPipπ
ΡρRhorρ
ΣσSigmasσ
ΤτTautτ
Υυ Ypsiloniυ
ΦφPhif of phφ
ΧχChichχ
ΨψPsipsiψ
ΩωOmegaoω
*De HTML-codes genereren een kleine letter, voor een Griekse hoofdletter wordt dezelfde code gebruikt, maar met een hoofdletter na het &-teken:
ω genereert dus: ω
Ω genereert dus: Ω.