Mu

de letter mu

(το γράμμα μή)

De Griekse letter Mu (Μ, μ) zien we nog dagelijks terug in diverse velden, hieronder volgen een paar voorbeelden:

Er wordt aangenomen dat de letter Mu afkomstig is van de Fenicische letter mem, die water vertegenwoordigde. De Grieken pasten het Fenicische alfabet aan en gaven de letter Mu de klank /m/.

In het oude Griekenland werd de letter Mu gebruikt om het getal 40 weer te geven en werd geassocieerd met het concept van overvloed en welvaart. Het werd in sommige contexten ook gebruikt om de god Hermes te vertegenwoordigen.

De kleine letter Mu (μ) is ook gebruikt om een ​​breed scala aan symbolen en concepten in de wetenschap en wiskunde weer te geven, waaronder de wrijvingscoëfficiënt in de natuurkunde, de hoeveelheid in miligram op verpakkingen van medicijnen en gemiddelde waarde in de statistiek en de magnetische permeabiliteit in het elektromagnetisme.

De letter wordt in sommige mystieke tradities geassocieerd met het goddelijke en wordt beschouwd als een symbool van mystieke eenheid en transcendentie.

Weetje:

Op de verpakkingen van medicijnen wordt de hoeveelheid in miligram vaak aangegeven met μ.

Het Griekse alfabet:

HoofdletterKleine letterNaamLatijnse letterCode* (HMTL)
Α αAlfaaα
Β βBètabβ
ΓγGammagγ
ΔδDeltadδ
ΕεEpsilone of eeε
ΖζZètazζ
ΗηÈtae of iη
ΘθThètathθ
ΙιJotai of jι
ΚκKappakκ
ΛλLambdalλ
ΜμMumμ
ΝνNunν
ΞξKsiksξ
ΟοOmikronoο
ΠπPipπ
ΡρRhorρ
ΣσSigmasσ
ΤτTautτ
Υυ Ypsiloniυ
ΦφPhif of phφ
ΧχChichχ
ΨψPsipsiψ
ΩωOmegaoω
*De HTML-codes genereren een kleine letter, voor een Griekse hoofdletter wordt dezelfde code gebruikt, maar met een hoofdletter na het &-teken:
ω genereert dus: ω
Ω genereert dus: Ω.