Lambda

de letter lambda

(το γράμμα λάμδα)

De Griekse letter Lambda (Λ, λ), de geschiedenis en enkele toepassingen:

Aangenomen wordt dat de letter Lambda afkomstig is van de Fenicische letter lamed, die een ossenprikkel voorstelde. De Grieken pasten het Fenicische alfabet aan en gaven de letter Lambda de klank /l/.

In het oude Griekenland werd de letter Lambda gebruikt om het getal 30 weer te geven en werd geassocieerd met het concept van perfectie en harmonie. Het werd in sommige contexten ook gebruikt om de god Zeus te vertegenwoordigen.

De kleine letter van de letter Lambda (λ) is ook gebruikt om een ​​breed scala aan symbolen en concepten in de wetenschap en wiskunde weer te geven, waaronder de golflengte in de natuurkunde en techniek, de vervalconstante in de kernfysica en de von Neumann-Morgenstern gebruiksfunctie in de economie.

De letter Lambda wordt in sommige mystieke tradities geassocieerd met het goddelijke en wordt hij beschouwd als een symbool van eenheid en het eeuwige.

Weetje:

De letter Lambda werd in sommige contexten ook gebruikt om de god Zeus te vertegenwoordigen..

Het Griekse alfabet:

HoofdletterKleine letterNaamLatijnse letterCode* (HMTL)
Α αAlfaaα
Β βBètabβ
ΓγGammagγ
ΔδDeltadδ
ΕεEpsilone of eeε
ΖζZètazζ
ΗηÈtae of iη
ΘθThètathθ
ΙιJotai of jι
ΚκKappakκ
ΛλLambdalλ
ΜμMumμ
ΝνNunν
ΞξKsiksξ
ΟοOmikronoο
ΠπPipπ
ΡρRhorρ
ΣσSigmasσ
ΤτTautτ
Υυ Ypsiloniυ
ΦφPhif of phφ
ΧχChichχ
ΨψPsipsiψ
ΩωOmegaoω
*De HTML-codes genereren een kleine letter, voor een Griekse hoofdletter wordt dezelfde code gebruikt, maar met een hoofdletter na het &-teken:
ω genereert dus: ω
Ω genereert dus: Ω.