Kappa

de letter kappa

(το γράμμα κάπα)

De Griekse letter Kappa (Κ, κ) heeft een lange en interessante geschiedenis. Hier zijn enkele belangrijke hoogtepunten uit de geschiedenis van de letter Kappa:

Er wordt aangenomen dat de letter Kappa afkomstig is van de Fenicische letter kaph, die een hand of handpalm vertegenwoordigde. De Grieken pasten het Fenicische alfabet aan en gaven de letter Kappa de klank /k/ of /kʰ/.

In het oude Griekenland werd de letter Kappa gebruikt om het getal 20 weer te geven en werd geassocieerd met het concept van voltooiing en vervulling. Het werd in sommige contexten ook gebruikt om de god Apollo te vertegenwoordigen.

De letter Kappa wordt in sommige woorden ook gebruikt om een ​​kwantitatieve of numerieke kwaliteit aan te duiden.

De kleine letter Kappa (κ) wordt ook gebruikt om een ​​breed scala aan symbolen en concepten in de wetenschap en wiskunde weer te geven, waaronder het golfgetal in de spectroscopie, de thermische geleidbaarheid in de natuurkunde en de kromming van een lijn of oppervlak in de natuurkunde. geometrie.

De letter Kappa heeft ook een grote impact gehad op religie en spiritualiteit. In sommige mystieke tradities wordt de letter Kappa geassocieerd met het goddelijke en wordt hij beschouwd als een symbool van spirituele kennis en wijsheid.

Weetje:

De letter Kappa werd in sommige contexten ook gebruikt om de god Apollo te vertegenwoordigen.

Het Griekse alfabet:

HoofdletterKleine letterNaamLatijnse letterCode* (HMTL)
Α αAlfaaα
Β βBètabβ
ΓγGammagγ
ΔδDeltadδ
ΕεEpsilone of eeε
ΖζZètazζ
ΗηÈtae of iη
ΘθThètathθ
ΙιJotai of jι
ΚκKappakκ
ΛλLambdalλ
ΜμMumμ
ΝνNunν
ΞξKsiksξ
ΟοOmikronoο
ΠπPipπ
ΡρRhorρ
ΣσSigmasσ
ΤτTautτ
Υυ Ypsiloniυ
ΦφPhif of phφ
ΧχChichχ
ΨψPsipsiψ
ΩωOmegaoω
*De HTML-codes genereren een kleine letter, voor een Griekse hoofdletter wordt dezelfde code gebruikt, maar met een hoofdletter na het &-teken:
ω genereert dus: ω
Ω genereert dus: Ω.