Jota

de letter jota

(το γράμμα ιώτα)

De Griekse letter Jota (Ι, ι) is de negende letter van het Griekse alfabet en heeft een lange en interessante geschiedenis. Hieronder enkele belangrijke hoogtepunten uit de geschiedenis:

Er wordt aangenomen dat de letter Jota afkomstig is van de Fenicische letter yodh, die een hand of arm vertegenwoordigde. De Grieken pasten het Fenicische alfabet aan en gaven de letter Iota de klank /i/ of /j/.

In het oude Griekenland werd de letter Jota gebruikt om het getal tien weer te geven en werd geassocieerd met het concept van voltooiing en perfectie. Het werd in sommige contexten ook gebruikt om de godin Athene te vertegenwoordigen.

De letter Jota heeft een aanzienlijke impact gehad op de ontwikkeling van de Griekse taal, waar hij wordt gebruikt om de korte klinker /i/ of de medeklinker /j/ weer te geven. Het wordt in sommige woorden ook gebruikt om een ​​verkleinwoord of kleine kwaliteit aan te duiden.

De kleine letter Jota (ι) is ook gebruikt om een ​​breed scala aan symbolen en concepten in de wetenschap en wiskunde weer te geven, waaronder de elektrische stroom in de elektrotechniek, het traagheidsmoment in de natuurkunde en de intensiteit van straling in spectroscopie.

De letter Jota heeft ook een aanzienlijke impact gehad op religie en spiritualiteit. In sommige mystieke tradities wordt de letter Jota geassocieerd met het goddelijke en wordt hij beschouwd als een symbool van spiritueel inzicht en verlichting.

Feitje:

De kleine letter Jota (ι) wordt ook gebruikt om het traagheidsmoment in de natuurkunde en de intensiteit van straling in spectroscopie weer te geven.

Het Griekse alfabet:

HoofdletterKleine letterNaamLatijnse letterCode* (HMTL)
Α αAlfaaα
Β βBètabβ
ΓγGammagγ
ΔδDeltadδ
ΕεEpsilone of eeε
ΖζZètazζ
ΗηÈtae of iη
ΘθThètathθ
ΙιJotai of jι
ΚκKappakκ
ΛλLambdalλ
ΜμMumμ
ΝνNunν
ΞξKsiksξ
ΟοOmikronoο
ΠπPipπ
ΡρRhorρ
ΣσSigmasσ
ΤτTautτ
Υυ Ypsiloniυ
ΦφPhif of phφ
ΧχChichχ
ΨψPsipsiψ
ΩωOmegaoω
*De HTML-codes genereren een kleine letter, voor een Griekse hoofdletter wordt dezelfde code gebruikt, maar met een hoofdletter na het &-teken:
ω genereert dus: ω
Ω genereert dus: Ω.