Delta

de letter delta

(το γράμμα δέλτα)

De Griekse letter Delta (Δ, δ) is de vierde letter in het Griekse alfabet. Hier zijn enkele belangrijke hoogtepunten uit de geschiedenis van de letter Delta:

Aangenomen wordt dat de letter Delta afkomstig is van de Fenicische letter dalet, die een deur voorstelde. De Grieken pasten het Fenicische alfabet aan en gaven de letter Delta de klank /d/.

De letter Delta speelde een belangrijke rol in het oude Griekenland, waar hij werd gebruikt om het getal vier weer te geven en werd geassocieerd met het concept van evenwicht en harmonie. Het werd in sommige contexten ook gebruikt om de godin Demeter te vertegenwoordigen.

De letter Delta heeft een aanzienlijke impact gehad op de wetenschap en wiskunde, waar hij wordt gebruikt om een ​​breed scala aan concepten en variabelen weer te geven. In de natuurkunde wordt het bijvoorbeeld gebruikt om een ​​verandering of verschil in een variabele weer te geven. In de wiskunde wordt het gebruikt om de partiële afgeleide weer te geven, een manier om de veranderingssnelheid van een functie ten opzichte van een van zijn variabelen te meten.

De kleine vorm van de letter Delta (δ) is ook gebruikt om een ​​breed scala aan symbolen en concepten in de wetenschap en wiskunde weer te geven, waaronder de Dirac-deltafunctie in calculus, de Kronecker-delta in lineaire algebra en de deltanotatie in de optimalisatietheorie. .

De letter Delta heeft ook een aanzienlijke impact gehad op de ontwikkeling van de Griekse taal. In het moderne Grieks wordt het gebruikt om de stemhebbende tandheelkundige fricatiefklank /ð/ weer te geven, die vergelijkbaar is met de “th” -klank in het Engelse woord “this”.

Over het geheel genomen heeft de letter Delta een rijke geschiedenis en heeft hij een belangrijke rol gespeeld op veel verschillende gebieden, waaronder taal, cultuur en wetenschap.

Feitje:

In de natuurkunde word Delta (Δ, δ), de vierde letter van het Griekse alfabet, bijvoorbeeld gebruikt om een ​​verandering of verschil in een variabele weer te geven..

Het Griekse alfabet:

HoofdletterKleine letterNaamLatijnse letterCode* (HMTL)
Α αAlfaaα
Β βBètabβ
ΓγGammagγ
ΔδDeltadδ
ΕεEpsilone of eeε
ΖζZètazζ
ΗηÈtae of iη
ΘθThètathθ
ΙιJotai of jι
ΚκKappakκ
ΛλLambdalλ
ΜμMumμ
ΝνNunν
ΞξKsiksξ
ΟοOmikronoο
ΠπPipπ
ΡρRhorρ
ΣσSigmasσ
ΤτTautτ
Υυ Ypsiloniυ
ΦφPhif of phφ
ΧχChichχ
ΨψPsipsiψ
ΩωOmegaoω
*De HTML-codes genereren een kleine letter, voor een Griekse hoofdletter wordt dezelfde code gebruikt, maar met een hoofdletter na het &-teken:
ω genereert dus: ω
Ω genereert dus: Ω.