Beta

de letter beta

(το γράμμα βήτα)

De Griekse letter Bèta (Β, β) is de tweede letter van het Griekse alfabet en heeft een lange en interessante geschiedenis. Hier zijn enkele belangrijke hoogtepunten uit de geschiedenis van de letter Beta:

Aangenomen wordt dat de letter Beta afkomstig is van de Fenicische letter beth, die een huis vertegenwoordigde. De Grieken namen het Fenicische alfabet over en pasten het aan hun eigen taal aan, waarbij ze de letter Bèta de klank /b/ toekenden.

De letter Bèta speelde een belangrijke rol in het oude Griekenland, waar hij werd gebruikt om het getal twee weer te geven en werd geassocieerd met het concept van dualiteit. Het werd in sommige contexten ook gebruikt om de god Apollo te vertegenwoordigen.

De letter Bèta heeft een aanzienlijke impact gehad op de wetenschap en wiskunde, waar hij wordt gebruikt om een ​​breed scala aan concepten en variabelen weer te geven. In de natuurkunde wordt het bijvoorbeeld gebruikt om het bètadeeltje weer te geven, een hoogenergetisch elektron of positron dat wordt uitgezonden tijdens radioactief verval. In de statistieken wordt het gebruikt om de bètaverdeling weer te geven, een familie van continue kansverdelingen.

De kleine letter Bèta (β) is ook gebruikt om een ​​breed scala aan symbolen en concepten in de wetenschap en wiskunde weer te geven, waaronder de tweede coëfficiënt in de Compton-verstrooiingsformule, de thermische uitzettingscoëfficiënt en het denkbeeldige deel van de complexe brekingsindex.

De letter Beta heeft ook een aanzienlijke impact gehad op de ontwikkeling van de Griekse taal. In het moderne Grieks wordt het gebruikt om de stemhebbende bilabiale fricatieve klank /v/ weer te geven, die vergelijkbaar is met de Engelse “v”-klank.

Over het geheel genomen heeft de letter Bèta een lange en fascinerende geschiedenis, en heeft hij een belangrijke rol gespeeld op veel verschillende gebieden, waaronder taal, cultuur en wetenschap.

Feitje:

De letter Beta (Β, β) is dus de tweede letter van het Griekse alfabet en wordt nog steeds gebruikt om bijvoorbeeld een tweede software versie (de Beta versie) aan te geven.

Het Griekse alfabet:

HoofdletterKleine letterNaamLatijnse letterCode* (HMTL)
Α αAlfaaα
Β βBètabβ
ΓγGammagγ
ΔδDeltadδ
ΕεEpsilone of eeε
ΖζZètazζ
ΗηÈtae of iη
ΘθThètathθ
ΙιJotai of jι
ΚκKappakκ
ΛλLambdalλ
ΜμMumμ
ΝνNunν
ΞξKsiksξ
ΟοOmikronoο
ΠπPipπ
ΡρRhorρ
ΣσSigmasσ
ΤτTautτ
Υυ Ypsiloniυ
ΦφPhif of phφ
ΧχChichχ
ΨψPsipsiψ
ΩωOmegaoω
*De HTML-codes genereren een kleine letter, voor een Griekse hoofdletter wordt dezelfde code gebruikt, maar met een hoofdletter na het &-teken:
ω genereert dus: ω
Ω genereert dus: Ω.